hits

SIGØYNER


Sommersola, utepilsen og den tynnkledde byvandringen nærmer seg slutten for i år. Et år som stort sett har gått bort til å henge rundt i Oslo på jakt etter et liv.

Jeg fant aldri dette, men føler alikevel å ha opplevd en hel del. Når man går rundt i en folksom by som Oslo hele dagen, så møter man nemlig svært mange forskjellige mennesker. Etterhvert, så lærer man også en hel del om disse. En ting er jentene, zombiene, politiet og paradise-kjendisene, men denne gangen skal jeg fortelle litt om de som har dominert Oslo aller mest. Vi snakker selvsagt om sigøynerne. Denne voldtatte folkegruppen, som tok Oslo med storm tidligere i år.

Dere har jo alle støttet på gatemusikantene, tiggerne og statuene, men har du noen gang tenkt over hva de egentlig driver med? Etter å ha studert sigøynerne nøye i løpet av sommeren, så har jeg lært meg hvilke roller de spiller, og hvordan de oppfører seg. Jeg vil nesten si at jeg kjenner dem, men så langt går vi selvsagt ikke. Jeg spiser jo ikke søppel, for eksempel.

Men uansett, da. Jeg har laget en liste, slik at dere kan få et inntrykk av hvordan sigøynerbølgen egentlig fungerer.


Sigøyner nr. 1: Kopperisteren.

Kopperisteren er en av de vanligste sigøynervariantene vi møter på gata. Navnet "kopperister" stammer fra bevegelsen kopperisteren gjør når han/hun tigger. Oddsen er stor for å få en skitten kaffekopp ristet opp i ansiktet, og med noen kroner i potten, så danner dette en svært irriterende lyd. Kopperisteren har ofte fysiske sykdommer, som for eksempel risting- og spasmer, som legene aldri har sett før. Sykdommen kalles foreløpig for "sigøyn", og det er fare for smitte ved direkte kontakt.


Kopperisteren snakker ingen språk, og kommuniserer via en trist sang som minner om en kamel på dødsleie.


Hvis du møter kopperisteren, så anbefales det og holde pusten, og løpe/sykle fort forbi. Ved berøring må øynene skylles i vann raskest mulig. Oppsøk lege snarest ved oppsvulmethet, dårlig kroppslukt, spasmer og typiske tegn på skjørbuk.


Sigøyner nr. 2: Sigøynerstatuen.

Det er knapt ett år siden jeg oppdaget statuen for første gang i Norge, og det var nokså uskyldig. Det som startet med en liten, chromlakkert rumener på en bruskasse, skulle vise seg å bli et statuesirkus uten like. Trenden spredte seg som ild i tørt gress, og på bare noen måneder, så var det knapt nok mulig å ta seg gjennom Oslo uten å bli skremt til halveis til døden av sykkelbjellene til disse statuene, som for så vidt aldri står stille.

Jeg synes også det er interessant at våre nye landsmenn finner sigøynerstatuene så fasinerende. Jeg har aldri opplevd at andre bleikfiser, bortsett fra meg selv, har hatt interesse av å fotografere dem. Altså... Har de ikke TV hjemme?


Det er et svært sjeldent syn, og se sigøynerstatuer på restaurant.


Fordelen ved å bli en sigøynerstatue er kamuflasjen overfor de som ikke ønsker å støtte sigøynermiljøene. Ulempen er farene man utsetter kroppen for, ved å stå i sola hele sommeren, tildekket av ikke-pustende maling.


Sigøyner nr. 3: Luremusa.

Luremusa har det samme utgangspunktet som sigøynerstatuen, men forskjellen er ganske enkel. Når du treffer på en sigøynerstatue, så vet du at målet er å robbe deg for mynter. Luremusa derimot, tiltrekker seg oppmerksomheten via et morsomt antrekk, og gir deg en forhåpning om å få, for eksempel honning, gratis. Dette er ikke tilfelle. Når du putter hånda ned i krukken, så tar han myntene dine, og smitter deg med sigøyn. Svært irriterende, og det anbefales å vaske hendene snarest, da luremusa aldri vasker krukken.


Her ser vi luremusa, mens han tar seg en pust i bakken.

Ingen skal komme hit og si at han ligner på en som liker å gi bort gratis honning til irriterende nordmenn!

Og snakk om irriterende nordmenn. Her har vi politiet. De har tydeligvis har fått nok av luremusa.Sigøyner nr. 4: Fiskesigøyneren.

Fiskesigøyneren er en tilbaketrukken variant. Han ordner maten sin selv, gjemmer seg helst litt bort fra folkemassene, og snakker stort sett ikke med andre enn seg selv. Du finner han på steder med svært ukurante fiskemuligheter, som for eksempel Akerselva.


Her ser vi Akerselva. Fiskesigøyneren er ikke redd for å spise uønskede elementer som for eksempel avføring.


Fiskesigøyneren er beskjeden ovenfor andre mennesker, selv ved krysning av intimgrensa. Han har ingen problemer med å fiske med en stokk.

Han er ikke kriminell, og spør deg ikke om mynter.


Sigøyner nr. 5: Flaskepanteren.

Flaskepanteren finner du i byens mange parker, der han finkjemmer store gressbelagte arealer hver dag. Flaskepanteren blir automatisk en del av pikniken, da han gjerne dukker opp hvert femte minutt. Han er ikke redd for å "spørre".

Flaskepanteren er harmløs, men innpåsliten. Han prøver seg på flasker som ikke er tomme, og får han gevinst, så nøler ikke flaskepanteren med å drikke resten av innholdet. Med tanke på sommerens lange dager i parken, og den medfølgende parkdrikkingen, så kan man trygt si at flaskepanteren er den eneste sigøynerenvarianten som blir full på andre rusmidler en lim.


Sigøyner nr. 6: Trubaduren.


Trubaduren jobber både alene med et trekkspill, og i lag. Han representerer "den glade rumener", synger ofte av full hals og smiler konstant fra øre til øre. Helt til du nekter å betale for konserten, så klart.


Trubaduren er bevegelig, og kan spottes på morsomme- og kreative steder som t-banen. Trubaduren kan bare en låt.

De fikk selvsagt ingen mynter...


Sigøyner nr. 7: Sippesigøyneren.

Forskjellen på sippesigøyneren og kopperisteren er at sippesigøyneren sitter på ræva hele dagen, og ser trist- og deprimerende ut. Hjelpemidler som bilder av småbarn, fremvisning av manglende kroppsdeler, og uttalelser som "Please, please" kan ofte forekomme.

Litt kamuflert på dette bildet, men bak den utsultede vofsen, så ligger det en sippesigøyner. Unngå direkte øyekontakt, da de triste østeuropeiske øynene inneholder en hypnotiserende laser, som tvinger deg til å bomme bort mynter.

Her ser vi en sippesigøyner i den kjente tiggestilen; knebøy.

Jeg orket ikke å lese hva det stod på lappen, men herregud... Har dere SETT øyet hennes eller? Kom deg til lege, jenta mi!


Sigøyner nr. 8: Festivalsigøynerne.

Festivalsigøynerne finner du på store festivaler som for eksempel Roskilde. De er profittmennesker, som drar på festival for å stjele søpla til fulle nordmenn.


Festivalsigøynerne liker å sove midt i konserter...


... Og slappe av i skyggen, der fulle nordmenn tisser.

Her får de tid til å drikke litt vann, og gå gjennom dagens gevinster.

Siste festivaldag, så kan du bevitne et såkalt sigøynertårn. Det består av alle tingene festivalsigøynerne har klart å hamstre i løpet av festivalen, og er siste sjanse til å se etter tingene dine. Hvis du mister iPhone`n din på festival, så må du dra til Romania for å kjøpe den tilbake.

Du kan lett forhindre sigøynerplyndring av teltet ditt, slik jeg selv gjorde under årets Roskildebesøk.

Utover dette, så vil jeg ikke anbefale dere å følge tipsene mine.URIAH HEEP-GIPSY QUEEN


Vi har gått gjennom de viktigste- og vanligste variantene sigøynerkulturen har å by på, og jeg håper dere har lært litt. Hvilken sigøyner er din yndlingsigøyner?

41 kommentarer
CHAPAGNE PRINSEN

CHAPAGNE PRINSEN

"Kjære Halvor." DETT VAR DET BÄSTA JA SETT Å LÄNG !!!!!!!!!

"KEEP UP TE NIE WORK"

PS I SVERIG KÖRDE POLITIN BORT ALLA ZIGENARE HAH DET ÄR FÖBJUDET ATT TIGG PENGAR PÅ GTOR I SWEEN =)

Ahh man, øyet til sippesigøyneren... Minte om hu dama fra "Drag me to Hell", som også var sigøyner viss jeg ikke husker feil! Min favorittsigøyner er nok fiskeren!

Jeg liker tivolisigøynere. Slik som Esmeralda i Ringeren i Notre Dame eller noe.. Men egentlig så tror jeg ikke at tivolisigøynere finnes, hvilket betyr at jeg ikke liker noen sigøynere.

Du ser ut som ein sigøyner sjøl da :)

Du glemte å si at de kloner seg selv, det er derfor det er så mange.

du har LITT for mye fritid..

Hvorfor har jeg ikke oppdaget bloggen din før nå? Du er genial, jeg tror jeg ELSKER deg !

og forresten foretrekker jeg statuesigøyneren. Han er festlig.

HAHAHA, DIGGER E!

har ikke noen yndlingssigøyner. men det er sant som hun oppe her sier; du ser litt ut som en sigøyner!

Du glemte å fortelle at de forhekser deg hvis ikke du gir dem penger.

Engang ga jeg en av dem 5 kr, så kysset hun hånda mi. Jeg skrubbet hånden min til jeg begynnte å blø, og trodde jeg var safe. Uka etter hadde jeg 40 i feber.

Så du er egentlig screwd uansett hva du gjør.

Kjære Halvor. Du glemte den siste sigøynerarten. Tinkerhesten, som er det stakkars dyret som ble laget for å trekke Oslo-sigøynerne dine rundt i verden. Dette er den eneste sigøyneren som ikke maser om annet enn kos, høres ikke det fint ut?

Kjære Halvor..

I Hamar finnes det Trubadursigøynere.. Eller sigøyner.. Han blir kalt trekkspillterroristen.. Han sitter utenfor Mc Donnals og spiller en sang som minner om en gammel julesang fra tilig på 1600 tallet... Ikke direkte gøy å høre på, men flink det er han... Og noen ganger har han med seg en venn som spiller munnspill... Seriøst, jeg tror du har det bedre, og innholdsrik liv i forhold til dem... De har fritid... Du bare oppdaterer hjemmesiden din =)

Haha ja ikkesant. Jeg må nesten linke den til han as.

Den der forfærdlige dama på nummer 1 sto på brua til Oslo City\Jernbanestasjonen også... LITT pågående haha.

KONGHALVOR! DETTE ER HELT UTROLIG BRA! Har gått igjennom innlegget om sigøynere 4 ganger nå. Klarer ikke å slutte å le! Jeg har samme slags ''fetish'' som deg, når det kommer til Sigøynere. Er ofte jeg tar bilder av dem, eller står å ler for meg selv når jeg ser hvor utrolig stakkarslige dem er. Hadde vært kjempe gøy å møte deg en dag, å diskutere både sigøynere, selve epidimien sigøyn og andre ting. Gjerne kontakt meg på mail, kjenner også tydeligvis flere av kompisene dine fant jeg nettopp ut via dama. Keep on, dette er rått!

Forresten! Hun første dama du har som bilde ''kopperisteren'' har plaget meg i snart 2 år. Uansett hvor jeg går så er hun der. En ting du ikke har fått med deg er den legendariske ''risteren''. Som kun har 3 fingre på den ene hånden. Han rister nedover Bogstadveien hver eneste dag, med en krykke. En dag mens jeg sto å studerte denne utrolige skapninge, som rister konstant å tigger. Så ser jeg plutselig at han skal over veien, ristende as usual. Da kommer det en bil i full fart, å han slenger fra seg krykka, å løper over veien. UTEN Å RISTE! FAKE FAKE FAKE! For 5 år siden /når jeg jobbet som håndtlanger/snekker- Så fant jeg et felles reir, hvor det bodde 7 sigøynere, sammentrøkka i en 2 roms. Da gikk alle nedover gata, på vei til banen for å tigge, uten verken å riste eller å gjøre andre tatralske stønt for å få penger i den slitne 7 eleven koppen, som har gått i arv fra sigøyn til sigøyn. Det var helt sykt! Jeg vil gjerne dele opplevelsen med deg., Mvh Bear

Absolutt favoritt er nr. 3, hakk i hæl kommer hun med øya som har møtt eksorsisten et par ganger for mye, hehe:D

navnet mitt er skikkelig stygt:(

navnet mitt er skikkelig stygt:(

Kjære Halvor. jeg synes ikke du er pen, sterk og kul. Det var én setning, så jeg burde fortsatt være på din "good side". Sorry mac, jeg tror ikke på sigøynere, det er bare en myte. De er aliens som kler seg ut som sigøynere, og prøver å ta over verden. så jeg har ingen yndling. Jeg synes derimot at du er selvsentrert, dømmende, irriterende, men jeg digger det, og respekterer deg for det. Også er du egentlig skikelig korka, krampeaktig om du vil! men det er jo deilig. Egentlig så kjeder jeg meg bare, det er derfor jeg skriver innlegg her. Jeg tror faktisk jeg har et mer begivenhetsfritt liv enn deg, jeg gjør mye særere ting enn deg, for jeg kjeder meg mye mer, dvs, at jeg trenger mitt eget selskap mer, ergo; jeg må være flinkere til å underholde. Men en ting kan du aldri ta fra meg. det sier jeg ikke hva er. Det jeg skulle fram til er at jeg syns hjemmesiden din er morsom, og jeg liker den, takk for det:) men nå, mens jeg prøvde å finne en pen, sterk og kul måte å si farvel på, så ble jeg flau. Det er fordi jeg hater folk som kommenterer ting, hvertfall på internett, jeg kommer jo ikke til å skrive navnet mitt engang. fordi jeg syns det er flaut, og ikke kan stå for now av det jeg sier. Og du kommer helt sikkert ikke til å gidde å lese det en gang. Oh my God. Benet mitt sovnet til og med, fordi jeg sitter i en vridd stilling. Nei, livet er kjipt, ikke hjemmesiden din. Hils Rambo, han er pen og kul hvertfall. Jeg tror jeg skal begynne å blogge i kommentarfeltet på hjemmesiden din bare så du vet det. Tror ikke det er ulovlig, originalt om ikke annet. Dette er ingen kommentar på ditt innlegg, dette er min nye blogg.

Hade.

Haha!! Ja... Du har nog lite för mycket fritid ibland. Men det är ju tur. För då har jag något att läsa om på min fritid;)

BEAR:

Jeg kjenner til alle gøynerne. Hjalp faktisk han med tre fingre med å plukke ned en flaske vørterøl fra hylla for litt siden. Spratt opp en pakke med antibac der- og da, for å si det sånn.

navnet mitt er skikkelig stygt:

Du vet det, at jeg blogga i andres kommentarfelt før jeg begynte å oppdatere hjemmeside. Masse også. Litt dumt at jeg ikke copyprintet det. Folk skjønte ikke en dritt. Dummebloggere. Glad jeg ikke er blogger.

HUSK COPYPRINT, SKJØNNER`U!?

Angående sære ting, så må du være litt forsiktig med påstandene. Jeg har et bredt interessefelt, og hjemmesiden er bare tidsfordriv når jeg er hjemme. Vi snakker rave her. I helgene. Masse rave. Og skole da. Det er jo for så vidt ikke så spennende.

Hilser tilbake fra Rambo. Han gjør det han kan for å fange plankene på veggen, men han får det ikke helt til.

Blogg mer i kommentarfeltet mitt. kanskje jeg copyprinter det for deg! Halvor.

Kjære Halvor.

Sippesigøyneren made my day! Fy.. hadde latte krampe til tusner, når du skrev om den råmagre bikja fram for berget. Virkelig, der traff du meg rett inn 'hjertet' med min humor!

er det du som har denimjakken min!?:P haha. jeg trodde noen hadde stjålet den jeg :(

ja, vil gjerne ha den tilbake :)

Eller bare full latexdrakt, så er man liksom forbredt på absolutt ALLE situasjoner. Da trenger man ikke bekymre seg for noenting.

Den eneste som har skjønt dette hittil er jo batman.

Jooo:) Bor i Oslo vet du. Vi kan jo ta en date så jeg får jakken min? Meoww

Det er visstnok tilatt og bruke pepperspray mot sigøynere. Siden de ikke regnes som en type menneske eller dyr.

eeeeehhhhhhhhhhh du ser ut som en sigøyner sjøl dah???????!!!!! S:S:S:S:S

Du er slem, og ser ut som en sigøyner. Litt fail.

Jeg liker ingen av de :)

pedobear <3 oldemor var tater - norsk sigøyner - sååee jeg liker dem jeg.

Dritt fett innlegg, godt jobba.

Hater alle sigøynerne! jævla møkkamennesker.

Han bronsestatuen med flagg på stokken er i Trondheim innimellom også! Damn, jeg ble så irritert når jeg kom til Oslo i sommer og han plutselig var der også. Tror han stalker meg.

kjære halovr!

gjennomtenkt liste, men du har glemt sykkeltaxisigøyneren og gi-bort-rose-men-vil-ha-penger-sigøyneren!

og den tynne sigøyneren! han sykt tynne vet du. tror ikke det finnes et menneske i oslo som ikke vet hvem han er, han er overalt!

Min favorittsigøyner er de sigøynerene som holder seg langt borte fra meg. De liker jeg!

Hm.. Jeg kjenner en del sigøynere.. Som bor i Norge, snakker ren norsk og lever som norske mennesker.Tjener sine egne penger, har eget hus, egne vogner, egne biler.. De som reiser på campinger sammen med tatere og andre typer romfolk. Må si jeg liker sigøynere og at de er folk med stor medrespekt og er svært hyggelige!! :)

5 gang jeg leser dette og fortsatt ler jeg så mye at jeg holder på å drite på meg! Kom deg til lege jenta mi! LOL

jaja detta va jo veldi festligt. sidde her me sigøynerlandslaget å skrive.

kule blogg eg digga d mann

eg trur eg går for flaskepanteren.

hann er enklest og lure.

jojo.

DU burde egentlig skamme deg..de er ikke sigøynere de sammenlignes med sigøynere! Jeg er sigøyner selv og alle er ikke like..sigøynere tigger ikke, de som tigger er folk fra roma..og de er ikke i det hele tatt sigøynere.. så get a life vær så snill..og de som liker ikke sigøynere..ALLE er ikke like husk det folkens..grow up a folkens! ; ) og halvor du har lite liv å gå og utforske andre folk..se litt på deg selv først og fremst ;)

Det er vel ikke så mye å forlange, som politiet skrev at dem oppfører seg som folk.

Skriv en ny kommentar

Follow on Bloglovin