Nordmenn til fots eier ikke folkeskikk, og dette kommer av manglende opplæring fremfor noe annet. Jeg har studert fenomenet over en årrekke, og kommet frem til at vårt elendige gå-mønster er et resultat av egoisme, smarttelefoner, øreplugger, og en gjennomgående manglende respekt for hverandre. Med dette innlegget vil jeg bidra til fellestrening på vår oppførsel til fots – og målet er et bedre samfunn. Del gjerne posten videre. Det er på tide å ta fotgjengerlappen!
1. FORTAUET
Fortauet er de spaserendes motorvei, og man skal følge de samme reglene som på motorveien. Gå alltid på høyre side av fortauet! Forbipasseringer skjer da naturligvis på venstre side av fortauet, men ikke før man har god sikt – og er sikker på at det ikke kommet motgående trafikk. Blokkering av fortauet – som leiende par, gamlinger og barnevognmafiaen – skal vise hensyn for dem som har til hensikt å komme seg fra A til B omgående. Trekk proppene ut av øra, følg med, og slipp forbi dem som kommer bak deg.
Husk at det finnes ingen fartsgrense for spasering, så lenge spaseringen ikke går over til å bli jogging. Joggere skal alltid vike!
Streetart – eller en utelukkende genial idé?
2. HANDLEGATE
I en travel handlegate kan det være vanskelig å finne sin plass – og det er fort gjort å lage kork med mennesker som går i alle kanter og retninger, gjøglere og tiggere. Men det finnes enkle kjøreregler også her – og ved å bastant følge dem, så vil du være med å påvirke flyten i hele dette utsatte området. Reglene i en handlegate kan sammenlignes med reglene man følger til sjøs. Saktegående, pratere og de som skal titte i butikkvinduer – skal trekke inn til siden.
Eksempler:
– Om du trenger å stoppe opp for å titte i butikkvindu eller snakke i telefon: Trekk til siden.
– Om du møter kjentfolk og vil slå an en prat: Trekk til siden.
– Om du får et umiddelbart behov for å snu, og gå tilbake dit du kom fra: TREKK TIL SIDEN.
Aldri la din distraksjon føre til at hele Karl Johans Gate strupes – for det er faktisk ikke mer enn det som skal til en travel lørdag! Sørg for at du kan trekke inn til siden, uten at du bremser opp for dem som kommer bak deg. Og vik alltid for dem som kommer fra din høyre. På denne måten kan man skape en jevn og fin flyt i midten av handlegaten – og her gjelder naturligvis de samme reglene som i punkt 1.
3. I MØTE MED TRANSPORTMIDLER
Selv om det finnes mange fordeler og frynsegoder ved å være fotgjenger, så betyr det ikke at man eier trafikksystemet. Vi er alle med på å perfeksjonere trafikkbildet til fingertuppene – og fotgjengerne er siste leddet! Som en profesjonell manikyr av neglene.
Selv om det er fotgjengerovergang skal du ikke hoppe ut i veien. Gi tegn til biler og sykler om at du vil over veien – og gi et hyggelig smil eller en vink når dem stopper.
Husk at man i møte med kollektivtransport ALLTID skal vike – selv om det er din tur! (Med unntak av taxi.)
4. PÅ STI
Når du går på en sti, i skogen, eller på et nedsnødd fortau, så skal du følge det tempoet som er satt av den foran deg. Vedkommende kan være dårlig til fots eller ha vonde sko, og hvis det er for trangt til å forbipassere må du vente. Vi har ingen å miste, og ukloke forbipasseringer kan ende med at noen mister balansen og faller i hundebæsj. Vent med å forbipassere til det er åpning, og klar sikt.
Dersom du møter motgående spaserende mens du går på en trang sti, så er det opp til begge parter å se an første og beste mulighet til å tre til siden. Rygg om nødvendig.
5. UT OG INN
Når du skal ut og inn av butikker, en trang passasje eller kollektive transportmidler, så skal du slippe til dem som skal ut – før du selv stiger inn. Hvis du står i en situasjon der du likevel er i tvil, så tenk at dette dreier seg om logikk og høflighet. Dersom du blir sluppet forbi først skal vedkommendes gest bekreftes med et hyggelig smil eller nikk. Du kan og bør forvente det samme tilbake, og tilsnakk ved utakknemlighet er på sin plass – og ikke minst viktig.
6. I RULLETRAPPEN
Jeg vet ikke når de første rulletrappen ble installert i Norge, men vi lærte oss åpenbart aldri bruke dem. Vi både står og går i feil felt, blokkerer, og viser null interesse for våre medmennesker. Det er få ting som får undertegnede til å koke mer – enn daglige situasjoner i rulletrapper.
Regel:
Du skal aldri – og da mener jeg ALDRI – stå stille i venstre side av en rulletrapp. Om du i mangel på livskvalitet velger å stå stille i en rulletrapp, så skal dette skje på den høyre sidehalvdelen av rulletrappen. Og når du er kommet i toppen av en rulletrapp skal du umiddelbart trekke unna så ikke du blokkerer for dem som kommer bak deg. For mange – undertegnede inkludert – er rulletrappen ikke et sted man tar seg en hvilepause, men en unik mulighet til å gå enda raskere. Det skal du respektere. Alternativt kan du helle benytte deg av heis – og da gjelder naturligvis ut- og inn-reglene i punkt 5.
7. I KØ
Med denne posten vil jeg først og fremst bidra til et hyggeligere utemiljø – og ikke minst få slutt på unødvendige køer. Men køer kan oppstå selv om alle følger reglene. En morsom gjøgler kan skape furore i en handlegata, og en gamling kan ha knekt lårhalsen på fortauet. Slike ting lager kø, og her gjelder det å være snarrådig. Ta ansvar, geleid publikum forbi – bruk gjerne en gul vest. Sørg for at det til en hver tid er en åpen sluse der forbipasserende kan komme seg gjennom. Er du ikke i stand til å ta dette ansvaret – så bør du komme deg videre før du selv skaper kork.
Til ettertanke.
Del posten videre – så sees vi ute på gata!