Et tiltak for ungdommen.

Tidligere i kveld så jeg debatten på NRK som handlet om at norske barn- og ungdommer har blitt omvandlet til usikre, p-pillespisende etterdiltere. De ser på Paradise Hotel, leser dameblader, surfer porno på internett og bruker solarium hver eneste dag. De er villedet, og har ingen å snakke med fordi de er i opprør mot foreldrene og helsesøsteren på skolen er sykemeldt. Det er i hvert fall slik det fremstår etter en uferdig live-sendt debatt på én time. Den samfunnsengasjerte Halvoren i meg begynte med en gang å skrive tidenes kronikk-innlegg til hjemmeiden, med historier fra mine egne ungdomsår og ideer til hva som skal til for å løse problemet. Sensur av reklame og aldersgrenser på TV er enorme tiltak man kan se vekk i fra med en gang. Det er naivt å tro at tenåringsgraviditet skyldes Paradise Hotel. Vi må bruke kreftene på ungdommen – ikke alt mulig annet. Jeg kom etterhvert frem til at puslespillet ikke kan løses med et blogginnlegg. Temaet er faktisk ekstremt belastet, og treffer vanskelige familieforhold og et sviktende system for de som måtte trenge det. Jeg vet alt om det her etter å ha vokst opp alene med Fattern, og satt inn i et skolesystem som ikke tillater bråkmakere. 

Det nærmeste jeg kommer en konklusjon er at ALLE barn- og unge burde få tilbud om støttekontakt/fritidskontakt i tidlig alder. Det er noe helt unikt i det å ha en voksen “kompis” som verken er familie eller en del av skolesystemet. Jeg har både hatt og vært fritidskontakt selv, og det er verdifullt. Inkluderende ungdomsklubber og rusfrie arrangementer må også tas kraftig tak i. Det skal ikke mye kreativitet og penger til for å komme med noen bra initiativer, men på lik linje med en gjennomført støtte- og fritidskontaktordning er dette uprioritert. Kommunene ser ikke hvilke enorme verdier det ligger i slike ativiteter.

Internett burde også brukes aktivt for å kommunisere med ungdommen. Det burde egentlig ha vært en slags sentral på internett der kommune, ungdom, helsevesen og andre lett kunne kommunisere med hverandre, dele ideer og tanker, stille spørsmål og spre informasjon om arrangementer. Et forum rett og slett.

Selv tar jeg meg gjerne tid til ungdomsarrangementer, workshops, kinoturer og ungdomsavis. Det er massevis av enkle muligheter der ute. Jeg har tenkt mye på dette, men initiativ og et veldig rotete system har hindret meg i å gjøre noe med det. Jeg ringer kommunen mandag, og anbefaler alle å gjøre det samme. Tanker og ideer må gjerne deles i kommentarfeltet. Det blir ingen løsningen uten tiltak. Et tiltak for ungdommen.

56 kommentarer
  1. Jeg husker selv hvor forvirrende alt var på den tiden, med foreldre som skilte seg i starten av tenårene, bytting av skole midt på ungdomsskolen hvor lærerene ikke kjente meg og misforstod meg, jeg fikk dårlige karakterer og foreldrene mine var for busy til å følge meg opp. Jeg skulle jeg hatt noen å snakke med, noen som kunne veiledet meg. Oppi det hele slet jeg med sosial angst og kunne stenge meg inne i mange dager om gangen, uten å vite eller skjønne selv at jeg hadde det. Men man vokser opp, kommer seg videre, blir sterkere og klokere. Desverre er det ikke alle som gjør det, har lenge også tenkt på å melde meg som frivillig på en ungdomsklubb eller lignende, men har aldri fått surret meg til/presset inn tid til å gjøre dette. Men det er selvfølgelig noe som er ekstremt viktig, og jeg kjenner jeg blir veldig gira og inspirert av å lese innlegget ditt, tusen takk! Gi meg gjerne personlig beskjed om du kommer på tiltak man kan gjøre, og anse meg som med!

  2. Barnehagene er undervurdert! Å ses der er så undervurdert. Man kan ta tak i så mange problemer (medfødte psykiske sykdommer blant annet) og vanskelige familieforhold allerede da! Elsker at du faktisk tar opp slike ting til tross for at du egentlig skal ha en morsom blogg. Kong Halvor som statsminister takk! Vil du si hvilket parti du holder med forresten? Om så på mail! Nysgjerrig jente er nysgjerrig.
   Vi trenger flere støttekontakter og bedre tilbud. Når ungdomsklubbene forvandles til steder der ungdommer røyker hasj og banker hverandre opp, så er det noe galt.
   Selv er jeg medlem i et politisk parti for ungdommer (de er undervurdert og underprofilert som bare fy) og frivillig på frivillighetssentralen. Jeg sendte først mail til feil frivillighetssentral fordi jeg ikke visste om den i min kommune. Det syns jeg sier ekstremt mye.
   PS: Du er både kjekk, pen, sterk og utrolig kul. Du og herr. Odd-Reza har også gjort tirsdag til en av yndlingsdagene mine. Tirdag og fredag for alltid. Er bare to-tre dager til tirsdag!!

  3. Det er jeg veldig enig i! Spesielt når du har en så stor blogg og dermed kan nå ut til så utrolig mange. Veldig tøft at du viser denne siden av deg også, ikke bare den fjasete, morsomme siden. Det gjør deg jo mer menneskelig! Selv om du er utrolig morsom også selvsagt.
   Hilsen fangirl95 lZm, hah.

  4. Bra innlegg! Fikk lyst til å møte opp på en ungdomsklubb, og gjøre noe kult med ungdom som også jeg selv syns er kult er drive med… som å tegne eller male. Med de som vil tegne eller male!

  5. Selv bor jeg på en plass der ungdomsmiljøet er helt tragisk. Det er skummelt at små unger får tak i all slags piller og alkohol helt ned til mellomtrinnet (5 til 10 klasse). De raserer, stjeler og oppfører seg som drittunger. Dette er ting som man burde sett i en tidlig alder, et barn som føler seg uvelkommen, har hatt en vanskelig oppvekst eller føler at det er vanskelig å passe inn reagerer ofte med usikkerhet og opprør. En god rollemodell som er eldre er noe alle unge mennesker ser opp til og beundrer.
   Idéen er helt genial, absolutt ikke dårlig! Du har tatt “fadder” opp til et høyere nivå!

  6. Kjære Halvor. Siden du er så kjekk, sterk og kul så klarer du helt sikkert å sette i gang noe. Bra og viktig innlegg.

  7. Jeg leser hva du skriver men er ikke enig i at kommunene ikke gjør så godt de kan. Bare Oslo har 28 ulike fritidssenter som tilbyr rusfrie og trygge aktiviteter. Likevel møter ingen opp fordi det er ikke “kult” nok å henge på klubb lenger, det er mye morsommere å sitte hjemme og game.
   Det er ikke mangel på tilbud, men kvalitet og interesse synker med det økende antallet “nye og spennende” tilbud. Det er blitt så mange tilbud at det ikke er mulig å velge. Man skal gjøre alle til lags hele tiden og det skader mer enn å forebygge. Vil legge til at bortskjemtheten, ved at alle allerede har “alt” fra før er et hindre for ungdomsaktiviteter. Før dro folk til hverandre for å spille fordi de ikke hadde PS selv, når har alle det og spiller online med hverandre fremfor å være sammen.

  8. Jeg tror en av de største problemene er manglende engasjement som resultat av fratagelse for ansvar. Apati blant ungdommer er det skumleste. Jeg tror en av de viktigste, eller i alle fall et nøkkelord når det kommer til engasjement er å gi ungdommen større ansvar. slik det er nå er vi en generasjon som i stor grad har sluppet å ta ansvar for oss selv, i kombinasjon med et skolesystem der man enten blir satt barnevakt på eller plassert for oppbevaring, “bråkmakere” blir bare bråkmakere istede for å se etter hvorfor det er blitt slik lukkes øynene fordi det rett og slett ikke er resursser nok til å sette igang indiuelle program. Vi er ulike og forskjellige elever trenger forskjellige måter å lære på. Vi er så teorifokusert at de som er mer praktiskannlagt faller utenfor systemet. I takt med stadig mer teori i praktiske fag på videregående blir dette problemet verre og verre. “alle” skal ha høyere utdannelse, alle “skal” gå på universitetet. De praktiske fagene som er uhyre viktig for å få samfunnet til å gå rundt blir sett ned på, og gitt videre til svensker, og høyt utdannende innvandrere som ikke får praktisere de yrkene de er utdannet til her. (vi mister mye ressurser der forøvrig).
   Vi er så overbeskyttet, som følger kommer mangelen på verdi. Det er lett å bli uengasjert når man aldri får muligheten til å vise at man klarer noe. Mestringsfølelsen faller bort. Det finnes en rekke fantastiske voksenkontakter som kjemper i distriktene for bedre ungdomstilbud dessverre slutter mange av disse som et resultat av byråkratiet. Uendelige papirmasser skal stemples og vurderes før det minste tilbudet blir godtatt.
   Men mest av alt tror jeg det er vi som trenger å ta tak i oss selv, det er mange saker å kjempe for, det er mye som kan gjøres, det er mye som ikke er greit. Dessverre er det enklere å snakke enn å handle. Det gjør meg trist å tenke på hvor mange som gikk ut i gatene når det først ble snakk om ulovelig nedlastning. ropte at alle ungdommer ble gjort til kriminelle, dette var toppen av engasjement…. Tidligere generasjoner gikk sammen om å kjempe mot krig, mot urett. Til tross for at verden står i kok, og vi er fremtiden sitter vi i sofan, eller på facebook. Vi kjempe ikke lengre for noe, vi kjempe ikke for bedre tilbud. Sannheten er slik. Ingen orker å gjøre noe for å forandre. Vi er den støreste delen av problemet, men uheldigvis er vi vant til at alle andre ordner opp.
   Jeg liker at du oppfordrer til debatt! Tror det er viktig at vi våkner og ser rundt oss. Vi har uendelig tilgang på informasjon, men vet ikke lengre hvordan den skal brukes.
   Dette er selvsagt en forenkling av en mer kompleks sak.

  9. P.S
   Når det kommer til rusmidler i ungdomsmiljøer tror jeg ikke bare det handler om ungdommen, men en ruspolitikk som er europas strengeste er helt feilslått. På alle områder. Vi kan ha godt av å se litt på våre nabolands måter å håndtere denne problematikken, og hvordan det ruskulturen er som følger av det.

  10. Så absolutt enig! Jeg har tenkt på dette selv.. Det med at man får en eldre person man kan se opp til. Jeg husker selv at det å føle man er godtatt av en som er noen år eldre enn seg (er egentlig sånn fortsatt) er gull hvis man skal ha gode verdier og holde seg på rett spor. Det å bli behandlet som voksen av en voksen er også viktig, spesielt i sånn 14-18års alder. Veldig fint innlegg, Halvor!

  11. Veldig bra skrevet. Det er utrolig hvor naivt voksne mennesker kan være, med tanke på at mange har vært der selv. Alle har vært unge, og jeg kan ikke uttale meg om hvorvidt det er verre nå enn “før i tiden”, men urovekkende mange unge har problemer fra før (spesielt fra oppvekst osv, og det må ikke nødvendigvis være voldtekt og andre ekstreme saker..), og når hormonene trår til, og alle usikre og unge søker gruppetilhørighet, så kan det også gå veldig galt.
   Det skal så lite til for at man tar feil dør, og det krever så lite av kommunen, voksne, alle ? å faktisk hjelpe til, bry seg, ta det på alvor.

  12. Kjære Halvor. dette innlegget fortjener en kommentar. du er både pen sterk og kul, men også mye mer. fikk inspirasjon til å skrive personskildringen som skal leveres innen i morgen, tusen tusen takk.
   mvh stalkerogfangirlnr1 tuva

  13. sursneip: Jeg vet at det finnes plasser i Oslo, men det hjelper lite når ingen er der. Her er det masse som gjenstår! Det holder ikke med noen nedstøvede kjellerlokaler og bønnehuer i siviltjeneste. Dessuten er Oslo nok en liten bit av det store bilde.

  14. Fantastisk bra skrevet Halvor, du imponerer til stadighet. Har selv ikke noe politisk ståsted, men jeg jobber rett og slett som en helt når det kommer til ungdommen i vår lille by, eller, jeg syns iallefall jeg jobber som en helt. Jeg bor i knøttebyen Narvik der det ikke er noe særlig med aktiviteter for ungdom, noe som er veldig trist. Vi har et lite lokale i byen som heter Verdensteateret som er “ungdommens hus”. Det har ofte vært arrangementer det tidligere, men de siste årene har styret til VT(forkortelse) falmet med tanke på at ungdommene som var med der er nå blitt voksne. Nå prøver vi å bygge opp styret igjen, og vi er de samme faste frivillige hver gang, men vi er bare rundt 4-5 stykker. Det vi gjør på VT er å sette i gang arrangementer der ungdommer kan møtes å være sosiale. Vi har hatt variert med aktiviteter, som filmkvelder, quiz-kvelder og konserter. Det eneste som er litt kjipt at ungdommene i byen ikke tar i bruk dette tilbudet om å være på VT, de sitter heller på et senter i flere timer eller bare sitter hjemme på dataen. Utrolig trist siden vi VIL at dette skal funke.
   Nå ble dette ufattelig langt da, men jeg vil bare vise at det faktisk finnes tilbud for ungdommer noen plasser, de må bare lære seg å bruke det. Nok en gang, supert innlegg Halvor 🙂

  15. ingrid: Det må virke interessant og kult. Noen kule folk må representere stedet. Workshops. Kanskje bytte navn? I Asker er det et sted som heter “Radar”. Da jeg var mindre het det “Kira”. Det var i hvert fall ganske populært – tilogmed mest populært blant de folka som drakk, røyka og pulte først.

  16. Tror Radar enda tiltrekker seg ungdom, desverre så ender det med at i 9 og 10 klasse så blir det ukult, da skal man på hvalstrand og sjøstrand å drikke. Men Radar prøver uansett, de har hatt masse bra konserter og opplegg. Selv så jeg Kvelertak og Purified in blood der for 60kr. Man ser også at det er de ungdommene som sliter som tar seg turen dit, de som henger i asker hele dagen. Som du sier tror jeg at en støttekontakt kunne vært greia. Husker når jeg gikk på barneskolen så var jeg skikkelig sjalu på de som hadde støttekontakt, for de gjorde så mye gøy sammen. Desverre så tror jeg familier som setter seg selv “høyt” i samfunnet mener det er nedverdigene å la barna sine gå på steder som Radar og støttekontakt er et bevis på at barna har det vanskelig hjemme. Så jeg tror det er noen holdninger som må bli endret på også. Men det du foreslår er noe jeg tror kan fungere veldig godt!

  17. Anonym: Det er derfor jeg synes det burde være et tilbud alle får. Da blir det mye mer vanlig. Nå er det vel bare funksjonshemmede som hovedsaklig får tilbudt en slik støtteordning.

   Angående konserter og slikt på Radar: Kommer det mange på slike arrangementer? Jeg merket at med mitt alderstrinn forsvant lysten på jams og sånt. Men Kvelertak og Purified er jo bra band. Slikt vil jeg også komme og se. Det er her jeg tenker at et kjempenettverk som samler alle slike interesser på et sted kunne vært noe. Kvelertak i Asker for 60 spenn – det hadde ungdom utenfor Asker lett tatt buss- og tog for å få med seg. Det er jeg sikker på. I de gyldne Asker Jam-årene var jo lokalene fulle av Oslo og Bærum-kids også.

  18. Kjære Halvor, når en så pen, kjekk, søt, sterk og ikke minst kul herre skriver dette, vet jeg at han vil nå langt med det. Du virker utrolig tilbakestående på videoene dine, men så åpner du munnen, og selv om det du sier også er litt tilbakestående bruker du så “store” ord at du virker smart.

  19. Jeg bor på en liten plass, der alle vet hvem alle er. Her er det et ungdomshus, men ikke veldig mange bruker den. Det er alltid de samme personene som kommer, og det er ikke særlig mange. Rusfrie arrangement i helgene er ikke noe vits en gang, med den drikkekulturen som er her. Det er et stort press å være ungdom på en så liten plass. Om man gjør en liten feil, vet alle det! Det er sex- og drikkepress fra alle kanter. Med en liten plass, har man ikke mange venner å velge mellom og synet på forskjellige ting kan være vanskelig å være uenig om, man merker blant annet stor økning av rasisme her. Det finnes støttekontaktordninger, men ikke for alle, kun for de som allerede har blitt utstøtt av ungdommene her. Det å være ungdom her og prøve å skape et godt ungdomsmiljø er vanskelig, det å bare være ung her, er vanskelig.

  20. Godt tiltak du beskriver her. Det er viktig med et tilbud for unge, men det mangler så mange steder likevel.
   Jeg ble selv provosert da jeg så debatten på NRK. Ungdom omtales som idioter som ikke greier å se forskjell på porno og virkelighet. Det blir feil å dra alle over én kam. Å forby solarium er ikke et tiltak som vil løse problemene rundt ungdommers selvbilde. Men det er så vanskelig å ta problemet ved rota, mye bedre å bare ta bort noe enn å behandle det.

  21. Sykt bra innlegg! Er så enig. Er ungdom sjæl, men jeg er den typen som ikke kan fordra paradise hotel, liker ikke solarium osv. Isteden for å være en sånn ungdom som drar ut å drikker meg dritings før jeg har rukket å begynt på videregående engang, sitter jeg oftes hjemme med mamma. Er mer med mamma enn med venner. Også fordi jeg har venner som er i ett sånt dårlig miljø vil jeg si. Det jeg syns personlig er veldig dumt, er at det er så mange som er mer opptatt av å drikke, røyke, snuse, feste, get laid, bitche rundt osv. Derfor er det vanskelig for meg å finne en som syns det er noe dritt og liker heller å gjøre noe litt mer kos. Det verste er å miste sine bestevenner som går inn i den fella.

  22. Jeg tror det er mest ungdommer på 13, selv er jeg 19 så er en stund siden jeg selv var der. Men de har jo en del bra opplegg som alle kan dra på. De har jo alt fra hip hop, rap, reggea, metal, rock, lan der, så det er jo noe for en hver smak. Vet de har hatt skate turneringer, masse work shops om bilder, tagging, pop art osv. Jeg tror bare undommene ikke gidder å dukke opp, det virker som det blir en dårlig stemning ang det å dra på undomsklubb når man blir litt eldre, kanskje litt sett ned på. Men det er jo også undommer som jobber der, slik som du selv gjorde. Tror de fleste trives godt der, å det er nok noen som trenger å jobbe der. Selv på purified og Kvelertak så hadde jeg med masse venner fra oslo, kanskje en av de beste konsertopplevelsene jeg har hatt, selv om jeg er langt over gjennomsnittet av de som er der. De spilte der 3 mnd før jeg så de på sentrum scene for 600kr, så var kjempe fantastisk. Vet at radar/kira har hatt masse bra band opp igjennom tidene. Tror bare ungdommene må miste de fordommene de har om at ungdomsklubb er lame, for det er mye bra man kan oppleve der.

  23. Angående Radar som nevnes over her har det blitt gjort mye bra i det siste. Fikk høre om radar da jeg begynte på vgs (bor i bærum hvor ungdomstilbudet er fotballklubben man blir utestengt av hvis man ikke er god nok i en alder av 12, og det er omtrent det), og har vært en del på konstert der. Kjente og ukjente navn holder konsert til en billig penge. Var en gang på heroes and zeros der for eksempel. De har også forskjellige eventer, f.eks. husker jeg det var 7. klasse fest, skatekonkurranse, og forskjellige workshops (tagging, hvis det heter det, lyd og lys på scene osv osv).
   Dog har radar et dårlig rykte i ungdomsmiljøet, det er i alle fall mitt inntrykk. Hvis jeg har vært innom der på ettermiddagene er det to-tre stykker som spiller biljard og en sitter og drikker en cola.
   Jeg har ikke vært der på et års tid, men tidligere hadde vi en slags interesseorganisasjons lokallag i kontorene i etasjen over som vi fikk låne. Veldig flott når man ville leke litt ordentlig møte og hadde besøk av samarbeidspartnere å ha et så fint kontor.
   Vil si radar er et steg i riktig retning i forhold til ting som gjøres her i Bærum. Tanken (lokalet altså) eksisterer, men det er igjen annerledes. Likevel må ryktet til radar bedre seg litt. Jaja, vet ikke helt poenget med dette her, men siden du spurte om radar. Fint innlegg!

  24. Er ungdom selv, og her jeg bor har vi noen tilbud, men gjengen jeg er i bruker så godt som aldri disse tilbudene. Det ene stedet er midt i byen, og det er masse folk som røyker der og det er narkotika og masse dritt der, så det passer ikke akkurat…
   Det andre stedet har jeg vært et par ganger, men det er kristent, og det er bønn og sånt, og det passer ikke helt for oss det heller…
   Så vi ender opp med å ha filmkvelder hjemme hos hverandre isteden, og det er vel så koselig;)

  25. Jeg tror også det er viktig for lærere og foreldre å vite at de har noen de kan kontakte på vegne av ungdommer. Ikke bare er det vanskelig for unge sjeler å vite hvem de skal kontakte om de trenger noen å snakke med, men å ha “motet” til å gjøre det er enda verre. Syns jeg. Da jeg selv sleit med depresjon for et års tid siden var det ingen bortsett fra mine egne foreldre som forstod at de måtte gjøre noe. Hvor var lærerne? Forstod ikke de at jeg trengte noen, eller visste de bare ikke hva de skulle gjøre med det? Vanskelig tema, ja. Men viktig å ta tak i. Veldig, veldig fint innlegg, Halvor!

  26. Ey, Halvor? Kan ikke du dukke opp på Radar da? Tiltrekker deg sikkert masse ungdommer, hvertfall masse fjortiss jenter. neste gang du skal på Big Horn syntes jeg du skal ta turen innom Radar. Hadde sikkert fått med deg en del ungdom på å komme seg dit.

  27. Godt skrevet! Når jeg gikk på ungdomsskolen for 12-13 år siden hadde jeg verdens beste ungdomsklubb å gå til. Jeg føler meg heldig som hadde det. Jeg var der hver dag og bygde relasjoner med mennesker som hadde samme referansepunkter som meg selv. I dag er det kanskje vanskeligere når TV og spesielt internett har gjort et så stort inntog i ungdommenes liv. Hvis du leser om ett liv, en person, en garderobe eller annet på internett, så behøver det ikke bety at det er sånn verden er.Det er viktig å forholde seg og relatere seg til den verdenen man har rundt seg og ikke den man ser på TV/internett. Oppretthold de gamle gode fritidstilbudene, få ungdommen bort fra skjermen og ut i verden eller lokalmiljøet.

  28. Halvor, du er kul og det er det mange som er enige i. Derfor synes jeg t du skal starte, og representere en klubb. Er helt sikker på at folk vil like det!! Kk klubben (konghalvor klubben). Det at det er flere måter å tolke navnet på, vil bre gjøre klubben fetere:)

  29. Jeg er nå ei 15 år gammal jente som går i 10klasse på en skole som burde vært brent ned for lenge siden. Dårligere skole, lærere og helseteam skal du leite lenge etter ass. Jeg sliter selv, og har nå spurt mange ganger siden 8klassen om jeg kan få noen å snakke med, men alt jeg får til svar er “snakk med helsesøster”. Jeg har sagt jeg ikke vil snakke med hun, ettersom jeg personlig ikke liker henne, og jeg føler at man må like den personen man skal snakke med om forskjellige ting.
   Moren min har ringt skolen, men fortsatt får vi den samma gamle “snakk med helsesøster”. Utrolig irriterende og frustrerende. Nå etter så lang tid har jeg ENDELIG fått noen å snakke med, men ikke pga. at jeg har spurt om det, men karakterene mine måtte gå kraftig ned før de så at lille jeg skreik etter hjelp. Så nå må min mor fylle ut skjemaer, jeg snakke med PPT, BUP, sosiallærer, kanskje barnevernet (noe jeg nekter..), lærere og masse slikt annet piss.. Men, jah, nu skal alt bli bra, fan. Jeg kan se lyset <3<3<3<3
   Jeg har blitt mobba på skolen fra 1klasse til litt ut i 10klasse når kroppen og hodet mitt til slutt sa stopp og jeg trakk meg unna folk, begynte å skulke for å slippe å se folka i klassen min som mobba meg. Jeg har aldri vært spesielt glad i folkemengder, liker meg best alene eller med få personer, så skolen har aldri vært et sted hvor jeg har kunnet slappe av med vennene mine i friminuttet eller klart å konsentrere meg om å jobbe i timene.
   Jeg har alltid vært mer obs på å følge med rundt meg for å se om folk ser på meg, eller ler av meg. Jeg har èn god venn. Har andre venner også, men jeg klarer ikke stole på dem, ettersom de har løyet til meg flere ganger, noe jeg syns er respektløst ovenfor meg og alle andre de måtte ha løyet til.
   Jeg har alltid likt meg med de som er litt eldre. Rundt 20-30 år.. Og har mange venner på den alderen, mest gutter, ikke fordi jeg er billig og ligger rundt med alt på to bein som har noe som dingler mellom beina, for det gjør jeg så absolutt ikke, men fordi jeg føler at det er slike folk jeg kan tulle med, som jeg kan le med og jeg føler jeg stoler mer på folk som er litt eldre enn meg, og jeg hører mer på de enn på folk på min egen alder. Mye grunnet at jeg føler de har mer "erfaring" selv om de er såpass unge enda de også, men har da levd noen år lengre enn meg uansett.
   Jeg tror helt og fullt på slik som du sier at både jeg og andre hadde hatt det bedre om vi hadde hatt en "kompis" som du sier som vi kunne ha snakka med om ting, ikke den forbanna helsesøstra eller noe sånn.
   Her hvor jeg bor har vi ingen seder å gå til. Ikke "sånne som meg" hvertfall, men det er fordi jeg ikke liker sånne steder hvor det er så mange ungdommer på en gang... Hehhe..
   Jeg har sterke meninger, om det meste, og står for dem samma faen hva som skjer. Folk ser litt rart på meg, ettersom det meste jeg tydeligvis gjør eller sier er underlig, mener de fleste, men det er skøy da. HEHEHEHE
   Det her ga sikkert mye mening, og ble mye hopping frem og tilbake, men var godt å få sluppet det ut et sted.. Og da finnes det vel ikke noe bedre sted å gjøre det på enn en hjemmeside til en jeg forguder over alt på jord og ler meg ihjel av hver gang jeg ser en video av!
   Neei, jeg digger hele deg og alt du gjør.. Endelig noen som faktisk er like rar som meg her i verden!
   Du er råå, altså!
   Hadet bra 😉

  30. Anonym: Det var innlegget sitt. Jeg tror jeg skjønner hvordan du har det, og det virker som du er eldre i huet enn dem rundt deg. Bare husk å se objektivt på alt. Jeg trodde jeg visste hva jeg stod for da jeg var 15, men fikk en skikkelig baksmell på det i fjor. Ikke fordi det var feil, men fordi jeg utelukket så mye annet. Viktige tanker om meg selv og alt rundt meg. Fukusert, kritisk, objektiv. Fine ord.

   Håper du får det fint innenfor ppt og bup. Finnes utrolig nok noen bra folk der.

  31. haha, du er så genial… klarer ikke å slutte å le, noen ganger kunne jeg ønske jeg hadde hjernen din, så kunne jeg vært like kul og teit <3

  32. Jeg skjønner ikke hvorfor du ennå ikke har lagt meg til på facebook. Jeg som prøvde å friste deg med hemmelig gruppe og greier. Jeg har allerede en gruppe med en annen Halvor. Gruppen heter “Prins Halvor”, har spart kongetittelen til deg. Jeg venter i spenning

  33. Veldig, veldig godt skrevet. Veldig gode poenger, og ikke minst; en veldig viktig sak.
   Du inspirerte meg, og jeg skal nå legge frem et forslag for AP her i byen. Takk!

  34. Ja, det har da blitt bedre, selv om jeg selv er litt skeptisk til ppt og bup og alt det der.. Men jeg vil ha det bedre, og selvskading eller sånne ting for at jeg skal føle meg bedre eller hvorfor i all verden folk driver med slik er jeg helt imot. Kjenner altfor mange som driver med det..
   Jajaja, klart, jeg håper jo jeg kommer til å forandre meninger og alt sånt om jeg føler for det, for jeg vil jo utvikle meg, ikke bare stå på stedet hvil og nekte å gå lenger fordi jeg _skal_ ha de meningene jeg har nå, det er jo fryktelig teit og feil. Utvikling er bra, føler jeg..
   Jeg pleier bare å tulle vekk det meste, og folk tror jeg har en enorm selvtillit, noe jeg egentlig ikke har. Jeg driter meg ut selv for at andre skal le og ha det bra, men egentlig føles det litt feil noen ganger, men det blir bare sånn..
   Jeg prøver å være positiv, og håper på at alt dette jeg er igjennom nå blir bra igjen fort! :p
   Takk for svar på den forrige kommentaren, forresten, ble litt glad nå altsåå :))

  35. Kjempemange gode poeng, men jeg tror ikke rusfrie arrangementer og ungdomsklubber kommer til å slå igjennom. I min by ha de prøvd å få oss med i ungdomsklubben og til klubbhuset siden ungdomskolen,men ingen gidder å dra dit. Egentlig litt opplagt. Ikke mange 15-åringer gidder å dra på et klubbhus for å danse på dansegulvet edru, spille billiard og spise pizza. Det går ann at dette ikke fungerer fordi Namsos er en by på 13000 og alle kjenner alle. Kanskje tilbudet hadde fungert bedre i en storby? ikke vet jeg, jeg bare deler erfaringer og tanker

  36. Jeg er ekstremt enig i det du sier. Det gjelder lærere og, de må lære seg å ta hånd om de elevene som sliter både faglig og sosialt. Merker at de på skolen vår velger de dårligste lærerne til å kommunisere til å hjelpe elever som ikke har det bra. Og dette er irriterer meg, av den grunn at den personen etter tiende klasse faktisk skal klare seg videre i livet. Selv er jeg i elevrådet, og er ikke redd for å si noe om det jeg mener, og er et talerør til lærerne. Men det som er, er at mobbing-i allefall på litt større steder-foregår på en litt “under huden” måte, skjønner du? Sånn at eleven blir mobbet på en verbal måte som læreren ikke forstår.
   DERFOR syns jeg vi som elever som ser dette og opplever det burde ha et kurs, YES, et kurs! Der hvor vi kan lære DEM hvordan mobbing er i den forstand av hvordan vi opplever det og legger merke til det. For mobbing nå er ikke helt som mobbingen på 80-tallet.
   Og ja, fritidsklubber; Vi har det i byen her vi også, flere til og med, men de som henger her er da de såkalte “emofolka”.”Emofolka”? Virkelig? Disse menneskene har i allefall et liv utenom gaming, drikking og festing. Så folk som er på disse stedene blir veldig sett ned på av folk på sin egen alder, noe som jeg syns er så dårlig. Jeg er ikke en del av den gjengen, men til å være 15 år syns jeg jeg er en ganske reflektert person-for jeg tenker at de er like mye verdt som oss, og mange av de som er i “den” gjengen, nåt sikkert mye lenger enn de “kule” gutta pga at de har et godt miljø rundt seg. Jeg er jo venner med noen av dem, og jeg kan si en ting: De er de beste folka i hele verden.
   Forresten: Selv om du har ett fritt politisk ståsted, gjør meg en tjeneste å meld deg inn i det partiet du er mest enig i eller står for mye av det du gjør. For det er sånn du kommer langt men sånne ting som det her. Og kan gjøre en forkskjell.

  37. har sett alt på face også.. jeg blogger om selvskading, det blir aldri tatt opp sånn som denne saker her..

  38. Jeg vet ikke om du har vært på/hørt om et sted som heter Josefines vertshus, men jeg tror ungdommen trenger et sted som det, for ungdom.
   Har vært der flere ganger tross aldersgrensen på 18, siden jeg kjenner en av de som jobber der. De har stand-up kvelder, jams og quiz.
   Man trenger noe som oppfordrer ungdommen til å føle at de er med og skaper noe hyggelig, i stedet for å få noe noen kjipe voksne har lagt på tallerkenen.
   Jeg synes også det er viktig å tenke på de som er 18-19, som drikker seg bevisstløse på hjemmefester fordi alle utesteder har 20+ I aldersgrense.
   De få 18-års stedene er kjipe, stenger tidlig, eller har 20-årsgrense i helgene.
   Jeg liker forresten å lese de gamle innleggene dine. Du skriver bra

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg