Gjesteinnlegg: Svik, skam og Sotsji

Når du om noen få dager setter deg ned foran TV-skjermen for å heie frem idrettsutøvere, de feigeste av de feige som gladelig slikker Gerhard Heiberg og resten av IOC-gjengen opp etter der hvor ryggen skifter lukt, de som ikke har verken vett eller mot nok til å boikotte Sotsji-OL, utøvere som er feigere enn både Fjordmann og Stein Lillevolden til sammen, da kan det være verdt og tenke over hva du egentlig jubler for i det øyeblikket de norske idrettsutøvere strekker hendene over hodet ved målpassering.

I det øyeblikket du jubler for én seier, jubler du samtidig for de andre tapene. Ikke den andre feige utøveren som kom på sisteplass, men de som har måtte gjort det mulig for feigingene å vinne eller tape. 

Du må ikke glemme menneskene som har blitt banket halvt i hjel eller drept, slavearbeiderne, journalister som blir arrestert, politikerne som har “forsvunnet” og de som har måtte få politisk asyl i utlandet på grunn av sin skepsis til Sotsji-OL og all korrupsjonen, eksproprieringen, underslagene truslene og forfølgelse “lekene” har medført. Glem ei innbyggere som har blitt kjeppjaget på grunn av sin legning kun for at den russiske og kommunistiske statsministeren Vladimir Putin skal få oppfylt sine grandiose og sinnssyke ønsker om å arrangere vinter-OL. 


Orginal: Jan Stenmark

Ikke én eneste nordmann som har fått tilbudet om å være OL-deltager har boikottet “lekene” i Sotsji i protest mot sørgeligheten som pågår i og rundt den russiske byen.

Man må derimot følge rekka helt tilbake til Statoil-sjef Helge Lund for å finne en mann som ikke drar. Du tror kanskje mannen som spyr ut penger til den norske idretten lar være å dra fordi han tar sterk avstand fra de russiske begredeligheten? Faktum er at Lund blir hjemme fordi det koster Statoil for mye.  

Også sjef i DNB som til vanlig sponser bl.a. Aksel Lund Svindal og alpinlandslaget blir værende i Norge. Årsak: kostnads- og skattehensyn(!). Han sier også til VG at han «håper at det er idrettsgleden som kommer i fokus under OL, og at kontroversene rundt Sotsji ikke vil prege lekene» Man kan tolke det dit hen at han ikke ønsker at det blir satt fokus på homofiles rettigheter, presse- og ytringsfrihet eller innbyggernes ve og vel, men at kjendisene han sponser utenom OL får alle verdens øyne mot seg.

Altså finnes det mennesker som er enda mer kaldhjertet enn de 118 deltagerne som skal “representere” Norge. 

For selv om mange mener man ikke skal blande idrett og politikk kan det være greit for Therese Johaug, Silje Norendal, Line Jahr,  Tord Asle Gjerdalen, Torstein Horgmo, Mats Zuccarello og Petter Northug å vite at de ikke bare representerer idretten her til lands. Ved å stille opp fremfor å boikotte Sotsji-OL representere dere de nordmennene som mangler “baller” og ikke tar avstand fra umenneskelige behandling av andre mennesker så lenge de selv har det bra. For øvrig beviser dere en gang for alle at dere kun tenker på dere selv samt det faktum at dere kun er opptatt av egen vinning, om det så måtte koste menneskeliv.


Fra venstre: Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. Foto: Laiho/NordicFocus.

Om politikk og idrett ikke hører sammen ville aldri OL bli lagt til Sotsji. For Putin handler vinter-OL kun om politikk og penger. Ifølge BBC-dokumentaren “Putins games” er hele Sotsji-OL anslått til å koste 25 billioner dollars. I norske kroner vil det si 25.000.000.000*6! (Matematikken der får du gjøre selv)

Den 2. desember 2013 passerte for øvrig det norske oljefondets størrelse 5 billioner. Ifølge økonomiprofessor Harry Arne Solberg hadde Lillehammer-OL en prislapp på 7 milliarder kroner, noe som vil være lommepenger å regne med tanke på Sotsji-OL.

Avslutningsvis vil jeg rette kritikk til Amnesty og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transepersoner (LLH). Dersom dere ikke klarer å rope høyere enn dere har gjort til nå kan dere likeså godt la det være. En hver sauebonde eller feminist kan rope høyere enn dere har gjort så langt.

Og til dere fotballspillere som nå tenker “vinteridrettsutøvere er feige ass”: Russland har også fått FIFA worldcup 2018?


Foto: Reuters

Jeg skal riktignok ikke svartmale reisen til de norske utøverne helt enda. Det kan jo tenkes at disse som realisere seg selv med å trene, presse nesa si fram og spy ut kvasipsykologiske fraser som allerede har blitt sagt i tusen år tidligere benytter muligheten til å sette fokus på Putins begredelige verker, men jeg må si jeg i liten grad forventer å se en eneste handling eller høre et eneste ord fra dere hva angår behandlingen som blant annet innbyggerne og journalistene i Russland har fått.

Har dere ikke vett nok til å bli hjemme har dere neppe vett nok til å benytte anledningen til å stå frem som homofile på direkten, ta med et tv-team og vise medaljene deres sine baksider eller i det minste bruke en tale til å be Putin skamme seg. Jeg forventer ikke en gang at dere ser inn i kameraet og beklager at dere faktisk dro.

Mitt navn er anonymt*.  “Kos” deg med de olympiske leker.

*(Jeg må i blant mellomlande i Russland på vei til Thailand.)

6 kommentarer
  1. Er veldig uenig i mye av det som står her. Greit nok at det har foregått mye obskurt i kulissene til disse lekene, men folk blir ikke sympatisører av disse hendelsene bare ved å følge med på OL. Jeg kommer til å se på OL for å få med meg utøvere som har ofret blod, svette og tårer i årevis for å kjempe om å bli best. Folk som har lagt inn så mange treningstimer siden ung alder at jobb, skole og sosialt liv er blitt satt på sidelinjen for å kunne fullføre drømmene sine. Det er disse menneskene man støtter ved å følge med på OL, og ikke rasshølene i kullissene.
   Btw, Halvor er pen, sterk og schempekul

  2. Kjære Halvor.
   Russland er Russland. Idrett er politikk. Ol er status. Putin kjøper seg image og goodwill. Ingenting av dette er nytt. Ingen blir lenger overrasket over hva som skjer i Russland. At pampene i IOC tildeler OL til Russland handler kun om å finne noen som er villige til å holde liv i den forgubba organisasjonen som lever av å suge penger fra arrangørland.
   Våre utøvere, som ikke er i nærheten av å være så kule, pene og sterke som deg – blir kun brikker i dette maktspillet mellom avdanka gamle gubber.

  3. Kjære Halvor (eller i dette tilfellet, gjesteblogger)
   Syns det er mektig urettferdig at du tar opp som et argument at Putin er kommunist uten å ha satt deg inn i det kommunistiske systemet! Hadde du gjort dette ville du sett at Putin slett ikke er kommunist. Et av de viktigste punktene i kommunismen er likestilling, og under det ligger det at alle homofile har like rettigheter som en hver annen person. Så ved å ikke støtte likestilling har Putin gått vekk fra kommunismen. Kommunismen er slett ikke en dårlig ideologi, og jeg synes ikke du burde bidra til det allerede negative lyset som er kastet over ideologien, ved å uttale deg om ting du tydeligvis ikke har satt deg inn i.
   Syns forresten Halvor er pen, sterk og kul!

  4. Jeg synes heller at man skal kunne dra og vise sin avsky der, det hjelper ikke å sitte hjemme på rumpa, det hjelper ingen. OL blir arrangert uansett

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg