30 ÅR SENERE

I dag er det 6. april. Det er nøyaktig 30 år siden vi seilte ut fra Oslo med danskebåten, Scandinavian Star, på vei til Frederikshavn. Pappa, mamma og meg. Jeg var halvannet år. Mamma var gravid. I min familie vegrer vi oss for natten mellom 6. og 7. april. Det er ingen av oss som sover godt da. Den natten utgjør skillet mellom før og etter.

I løpet av natten for 30 år siden blir hundrevis av passasjerer til overlevende. Tusener våkner opp som pårørende. Og i morgen blir det 30 år siden pappa og jeg kom hjem igjen – bare én dag etter at vi dro. Uten mamma.

Det er sikkert mange av dere som ser på dokumentarserien som går på NRK nå. Dere har fått høre om kaos, desperasjon, savn og sorg.

Det er så absurd å vite at jeg var der, når jeg ser de gamle nyhetsbildene av båten som brenner. At jeg var på innsiden av infernoet, langs gulvet i korridorene. Og så på utsiden av skipet, bundet fast med to livvester til pappas bryst, hengende i en taustige. Midt på natten, på åpent havet. Det er absurd å vite at jeg har opplevd dette, for jeg husker ingenting. Hverken av båten, brannen eller mamma.

Jeg har hatt en distanse til selve brannen og kaoset om bord. Siden jeg ikke kan huske noe av det har jeg egentlig alltid tenkt mest på mamma. Jeg har sett bilder og video – og dannet meg et bilde av hvordan hun var. Jeg har bygd opp mitt eget minne av henne, litt som når man utforsker en musikksjanger fra før man selv er født. Man pusler sammen brikkene til det blir en helhet som kan gi følelsen av at man faktisk har vært der og fått oppleve det. Slik har jeg skapt mitt eget minne av mamma, og laget min egen relasjon.

Jeg kan faktisk savne henne.

Mens jeg har blitt eldre går det stadig mer opp for meg hvordan pappa og familien min har vernet om meg og satt mine behov først. Kaoset om bord på båten, som jeg aldri helt har klart å visualisere opplevelsen av, har åpenbart seg for meg den siste tiden.

Jeg er eldre nå, enn det pappa var da. Og når jeg ser på bilder av oss, tatt for over 30 år siden, så er det umulig for meg å ikke tenke tanken. At jeg er i hans sko. På kaia for 30 år siden. Lille pappa, med gravid kone og mini-meg. Og fremtiden foran seg.

Jeg er så stolt av ham. Og i morgen skal vi besøke mamma på graven slik vi pleier.

24 kommentarer
  1. Ååå, Halvor❤️ Det er mye ved deg jeg beundrer, blant annet din egen evne til å være så ekte. All kjærlighet herifra<33

  2. Så nydelig skrevet Halvor. Og for en fyr faren din (og du!) er! Ta vare på deg og dine og ha en fin påske. ❤️❤️

  3. Fine pappan din og deg.
   Og fine mamman din. For en kjærlighet og trygghet bildene utstråler.
   Mange varme taker går til dere i natt ❤

  4. Så fin og sterk tekst❤️. Jeg ble kjent med mammaen din i parken og var masse sammen med henne og tanten din som barn. Det var alltid gøy å være med henne fordi hun var så kreativ og fant på så mye morsomt å gjøre. Også var hun så god og snill❤️. Gode tanker til familien din.

  5. Hadde virkelig ingen aning om at du hadde vært i gjennom alt dette før jeg så dokumentaren. Så utrolig hjerteskjærende historie. Du har en helt enestående og fantstisk pappa og han er veldig heldig med deg som sønn. Glad for at dere har hatt hverandre oppi alt dette vanskelige. Har tenkt mye på deg idag, sender virkelig all kjærlighet jeg har din vei❤️❤️

  6. Gråt når jeg leste innlegget ditt, Halvor. Gjør vondt å lese. Er glad du og faren din har hverandre. Blir varm i hjerterota når du skryter av han i siste del av innlegget. Ønsker dere begge alt godt fremover!

  7. Den siste uka har jeg sett deg mye på skjermen. Akkurat nå står du på skjermen her og lager mat. Vi har også sett alle episodene av Scandinavian Star der din far har delt mye av historien.

   Hvordan en slik ulykke og traumatiserende opplevelse preger de som var med og de som mistet sine kjære er det umulig for oss andre å forstå. Jeg er bare glad for at du og faren din kom dere av skipet i live ❤️

  8. Hallo Halvor

   Brannen gjorde inntrykk da den skjedde, og fortsatt i dag.
   Jeg var 13 år den gang. Husker jeg satt og rotet i et gedigent påskeegg da de første bildene rullet over skjermen. Jeg tror alle husker hvor de var da de fikk nyheten den dagen.

   Jeg har sett tv-serien. Både du og din far rører meg dypt.

   Klem fra en annen blogger (Psykopati og kjærlighet)

  9. Hei Halvor! Trist å lese. Utruleg sterk dokumentar på NRK. Din far framstår som ein veldig modig, open og god mann i dokumentaren. For ein helt! Alt godt til både deg og han. Klem!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg